Coronatijd: Hoe eenvoudig kan het zijn?

Eerst zat ik in verzet alle dingen kon ik niet meer doen die ik wilde doen…. In de wereld wilde zetten. Nu voel ik een soort rust… het is zoals het is.

Ik voel dat ik erg naar binnen keer en zoiets had van…. Terug naar wat belangrijk is…. terug naar de basis. En die blijkt verassend overzichtelijk…. Verbinding, Natuur, Eenvoud dat zijn blijkbaar mijn belangrijkste waarden. Het is ook interessant om te zien hoe ik dan ook kan leven naar mijn belangrijkste waarden.

Verbinding; je zou zeggen hoe hou ik de verbinding als ik geen mensen kan zien/aanraken? De grap is dat ik deze weken merk dat ik eigenlijk meer verbinding heb dan ooit. Ik spreek/bel vriendinnen vaker. Ik app meer, ik zoom…. en het allerbelangrijkste ik heb meer verbinding met mezelf. Doordat er zoveel weg valt heb ik meer tijd voor mezelf om even naar binnen te keren… even niks te hoeven… niet op tijd op school zijn, bij de tennis, bij vriendjes, boodschappen halen, opruimen omdat er bezoek komt. Maar ook niet constant afstemmen, hoe laat ben jij thuis… hoe laat ga jij weg… waar ben jij nu? Nee, we zijn gewoon thuis . Dat geeft ook rust en overzicht waardoor er ruimte komt voor iets anders.

Natuur, wat is natuur, je zou zeggen als ik niet naar buiten kan, kan ik ook niet naar de natuur, de bossen, de zee, het park? Weet je wat, jij bent natuur, wij zijn onderdeel van de natuur. Dus daar ben je eigenlijk altijd. Alleen soms raken we daar van weg omdat we opgeslorpt worden door social media, tv kijken, gamen, snel, snel, snel alles doen, jezelf voorbijrennen. De natuur kent zijn natuurlijke ritme, die ook in ons zit, alleen zijn wij dat soms vergeten. Kijk naar buiten en zie dat de knoppen uitkomen, de zon schijnt, de bomen beginnen te bloeien. De energie van creatie, van creëren. Waar zit jij op dit moment in de seizoenen, zit je meer in je winter, van verstilling en bezinning of voel je nieuwe ideeën opkomen en heb je zin om te creëren? Zelfs binnen de dag kan je deze ritmes in jezelf herkennen. Zo had ik gisteren in de ochtend zin om erop uit te gaan, naar buiten te treden, toen heb ik iemand gebeld en contact gemaakt (zomer), later was ik moe en ben ik even gaan rusten in mij relaxstoel (winter). En aan het einde van de dag heb ik opgeruimd en dingen weggegooid (herfst). En op dit moment voelde ik de behoefte om dit stukje te schrijven… te creëren (lente). Ik ben benieuwd in welk seizoen jij je nu zit?

Eenvoud, hoe eenvoudig is dat? Dat lijkt een open deur. Want het leven lijkt nu eenvoudig. Je kan alleen thuis zitten en verder is er niks. Je bent thuis, alleen, met je gezin, met je partner en je hebt het te doen met elkaar. Je eet, je drinkt, je verzorgt jezelf, je werkt, je leert en dat was het. Maar dat kan van alles oproepen. Je zit op elkaars lip, je kan niet zomaar weg, je hebt niet altijd je eigen ruimte. Je verlangt misschien naar de dingen je altijd deed, uitgaan, terrasje pakken, naar een festival/pretpark, sporten, familiebezoek, daten, kletsen met collega s. Dus er zijn misschien ook meer irritaties, angsten, huilbuien. Omdat je het helemaal gehad hebt met elkaar, je je familie mist, je bang bent voor wat komen gaat.

Dat is niet eenvoudig. En ergens hebben deze emoties allemaal te maken met wat komen gaat, met wat geweest is en nooit met het huidige moment. Dus de uitdaging is om naar je lichaam te gaan, je ademhaling, die is altijd in het huidige moment, waar het is zoals het is.

En dat is eigenlijk heel eenvoudig want die heb je altijd bij je! Oké uitvoering is makkelijker gezegd dan gedaan. En wat let je om juist in deze tijd daar eens extra op te letten. We ontdekken nu zo dat we geen controle hebben en alleen het huidige moment. Mooie oefening.

Tenslotte dit alles overpeinzend, realiseer ik mij dat al deze dingen, Verbinding, Natuur en Eenvoud dat ik die altijd in mij heb. Als ik mij Verbind met mijzelf, verbind ik mij met de Natuur in mij, met mijn lichaam, mijn ademhaling, het ritme en dat is eigenlijk heel Eenvoudig! Als ik daar contact mee maak is het goed zoals het is!

Fijne dag!

Noor

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *