Ik vroeg afgelopen herfstwandeling, waar denken jullie aan bij de herfst? De een zei; “paddestoelen”, de andere zei; “de bladeren die vallen” maar ook “netflixen onder een dekentje op de bank” :-). En dat vond ik ook een hele mooie typering. Wil jij nu ook het liefst onder de dekens kruipen? Naar binnen keren en in je eigen holletje verblijven? Wist jij dat dit eigenlijk heel natuurlijk is dat je deze behoefte hebt?

Dieren weten het als geen ander, alle energie die ze hebben opgedaan in de zomer wordt gebruikt om op te slaan voor de winterperiode, dingen worden naar binnen gekeerd en dingen die niet meer nodig zijn losgelaten. Net zoals een boom die zijn energie terugtrekt uit zijn takken, de bladeren valen en alle energie gaat terug de stam in naar de aarde. En het lijkt soms dat daar niks gebeurt… maar niks is minder waar. De boom heeft losgelaten wat hem niet meer dient, de bladeren die zijn gevallen, sterven af en zijn daarvoor nieuwe voeding voor de boom. Zodat hij in alle frisheid in de lente weer nieuwe knoppen kan laten groeien.

We leven in een circulair proces. Dus alles heeft zo zijn functie. Wij zijn vaak geneigd om alsmaar in onze bloei in onze zomer te willen zijn. Naar buiten gericht (mannelijke energie, vuur, zon). Leuke dingen doen, uitreiken, actiegericht zijn. Terwijl de overgang naar de herfst dus ook een naar binnen keren verlangt (vrouwelijke energie, maan) zodat we goed mogen voelen wat ons nog dient, waar we blij van worden om vervolgens te houden wat klopt en los te laten wat niet meer dient. Net zoals de boom. In het voorjaar kunnen we dan weer met frisse energie gaan creëren. Dus naar binnen keren, bezinnen en loslaten is een heel natuurlijk en zinvol proces. Verwelkom de Herfst in jou!

Wil jij graag weten hoe je dat doet? Ga mee met een herfstwandeling en beleef de Herfst in jezelf! Meer informatie zie je onder Herfstwandeling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *